Когато преди една година  разказа за пловдивския художник Димитър Добрев,

...
Когато преди една година  разказа за пловдивския художник Димитър Добрев,
Коментари Харесай

Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от ютии на Стария Пловдив

Когато преди една година  разказа за пловдивския художник Димитър Добрев, който ей по този начин, на смешка, събираше остарели ютии, в дома му - в сърцето на града, те наброяваха 250. Историята се разнесе, а тъй като мнозина си споделиха - ето на кого ще дам това желязо - тя стартира да пораства с непредвиден порив.
Днес сбирката наброява 680 ютии - от най-старите, работещи с въглени, през парните, до електрическите, огромни, дребни, ювелирно украсени, войнишки опростени, същински и умалени модели за играчки. Всички те пристигаха в дома му, съпроводени с приятното неспокойствие да допринесеш с нещо за симпатичната цел, която този човек си е сложил. Днес задачата към този момент е ясна, а всички, които участваха в това 45 годишно възобновяване на една житейска памет, са хем сюрпризирани, хем не.
Димитър Добрев подари сбирката си на Общински институт " Старинен Пловдив " и ютиите към този момент намират своето място в разнообразни къщи в Трихълмието. Те могат да се прегледат още другата седмица, когато стартират Празниците на Стария град и то в специфичен тур, наименуван " По гънките на времето ". Засега ютиите ще бъдат разграничени, само че концепцията е цялата сбирка да бъде събрана на едно място и да се прибави към атракциите на резервата. 

Много други прояви предстоят в идните седем дни. 60 майстори на остарели занаяти ще покажат и уменията си и творбите си в Есенния панаир на занаятите, измежду тях тази година гостуват 10 майстори от Украйна. Традиционният пленер, провеждан по време на всеки сходен панаир, този път ще бъде на тематика сувенири от царевична шума. От 16 до 19 септември тесните калдъръмени улички на Стария град ще бъдат обитаеми и с готвачи, сладкари и производители на национална кухня, фермерски щандове и пчелари - всички те обединени под мотото " Вкусът на Пловдив Заедно ". 
В Балабановата и в Данчовата къща не престават честванията на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов. Две изложения, прожекция на филм, награждаване на спечелилите в състезанието " Планината може и да не повдигнеш, само че си коства да опиташ ", показване на нова книга на щерка му Елена Хайтова " Заветът на Козия рог " и други тематични прояви са включени в честванията на родопския повествовател.  
Римският стадион ще стане кинозала още на 17 септември, когато ще се състои премиерата на наградения в Съединени американски щати филм " Вино от глухарчета " на Петя Ангелова- той се върна с премия от фестивала North Beach American FilmFestival в Мериленд.
 

Концерти ще има на 20 и 21 септември вечерта на Небет тепе. Седмицата ще остане вечно и в историята на седем двойки, които ще си кажат " да " напълно в действителност на две красиви и емблематични места в Стария Пловдив - на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей " Златю Бояджиев ". Подаръкът, който ще получат от Стария град, са безплатните фотосесии. 
В дните, когато Старинен Пловдив е изключително многолюден, пловдивчанката от Франция Ани Пилибосян ще показа своята книга за татко си - Овагим Овагимян, дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, който дълги години работи и оставя следи от творчеството си в резервата. 
Официалното разкриване на Празниците на Стария град са на 16 септември от 20:30 часа с концерта на група Б.Т.Р в Античния спектакъл. Входът както за него, по този начин и за всички събития, които ще се случат, е безвъзмезден. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР